Jak vybrat sporák?

Výběr sporáku je v první řadě nutné přizpůsobit dostupnému zdroji energie – na trhu najdete sporáky elektrické, plynové a také kombinované – u těch je nutné mít na jednom místě, jak přívod elektřiny, tak přívod plynu. V případě elektřiny počítejte s přívodem 380 nebo 400 V, sporáků pracujících s přívodem 220 V je na trhu pomálu.

 

Typ sporáku

Ačkoliv se pojmem sporák označuje spotřebič, který kombinuje plotnu s troubou, je možné koupit tyto dva přístroje samostatně. Volně stojící sporák bývá levnější a ať ho postavíte kamkoliv, rozhodně vám svojí „vizáží“ neudělá ostudu. Ovšem při snaze usadit jej do kuchyňské linky pravděpodobně narazíte na problém s odlišnou výškou. Často také není možné sporák usadit natolik přesně, aby mezi ním a linkou nevznikaly mezery, v nichž se drží nečistoty.

Oproti tomu vestavné trouba s varnou deskou jsou ideální kombinací pro vestavbu do kuchyňské linky. Nejen, že si můžete zvolit kombinaci, která vám bude vyhovovat, k dispozici je obvykle na výběr i různé ovládání. Ovládací knoflíky pro varnou desku totiž mohou být součástí desky anebo součástí vestavné trouby. Pokud jsou součástí varné desky, můžete si obvykle zvolit mezi dotykovým ovládáním a klasickými otočnými knoflíky.

Tip: Do plánované nové kuchyně kupujte raději samostatné přístroje, v opačném případě není problém jeden spotřebič. Ovládání vybírejte podle svých zvyklostí, dotykové nemusí vyhovovat každému.

 

Když chcete elektřinu

Elektrické sporáky se liší především varnou deskou, která může být tří typů, trouba obvykle nabídne shodné základní funkce a liší se spíše počtem topných spirál a různých přednastavených programů.

Nejlevnější varná deska je s litinovými plotýnkami, standardem v této kategorii jsou čtyři plotýnky různé velikosti. Nevýhodou je relativně velká spotřeba energie a výrazné množství odpadního tepla, které se uvolňuje do prostoru. Mimo to se poměrně špatně reguluje teplota, protože litinové plotny mají výraznou akumulační schopnost.

Osvědčenou klasikou se staly sklokeramické desky, které umožňují lepší regulaci výkonu a neprodukují tolik odpadního tepla. Sklokeramika se také lépe udržuje a větší rodiny jistě ocení modely s rozšířenou oválnou anebo kruhovou varnou zónou.

Nejmodernější sporáky mají indukční varné desky, které jsou velmi podobné sklokeramickému provedení. Rozdíl je však v tom, že deska zahřívá pouze dno varné nádoby v místě vzájemného dotyku. Pro tento typ varné desky je třeba vodivého nádobí, jinak nefunguje. Velkou výhodou je díky principu úspora energie a také velmi snadné čištění.

Tip: Pokud potřebujete sporák na chalupu anebo vaříte málo, bez obav sáhněte po litinové plotně. Vášniví kuchaři by měli vybírat mezi indukčními modely anebo plynem.

 

Plyn pouze na vaření

Plynové sporáky kombinují na horní straně sadu 4 až 6 hořáků a plynovou troubu. Vaření na plynu je velmi příjemné a prakticky ve všech profesionálních kuchyních se vaří na plynu. U tohoto typu energie je totiž minimální odpadní teplo a navíc máte pod kontrolou regulaci teploty a tím míru zahřívání varných nádob.

Na druhou stranu plynová trouba patří k průměru – velmi špatně se hlídá a nastavuje stálá teplota ve srovnání s elektrickou troubou. Chybí také různě umístěné spirály a ventilátor. Ideálním řešením jsou proto kombinované sporáky, kde najdete plynovou varnou desku a elektrickou troubu – využívat tak můžete zároveň výhody obou zdrojů energie.

Tip: Máte-li k dispozici plyn i elektřinu, zvolte kombinovaný sporák s plynovou varnou deskou a elektrickou troubou.

 

Pro kuchtíky více ploten

Dispozičně bývají sporáky velmi podobné – liší se však mírně hloubkou a výškou, největší rozptyl je pak v šířce sporáku, která je sice standardně 60 cm ale může variovat v rozmezí od 50 do 90 cm podle počtu plotýnek, hořáků a varných zón.

Základem je čtveřice plotýnek anebo varných zón s různou velikostí, indukční varné desky zase nabídnou aktivní celou plochu, takže je v podstatě jedno, kam nádobí postavíte. U plynových varných desek můžete vybírat mezi klasikou se čtyřmi hořáky anebo mezi deskou s pěti hořáky, kdy bývá uprostřed umístěn zdvojený hořák, vhodný například pro velké hrnce anebo Wok pánve.

U trouby si ohlídejte, jaká je konstrukce dvířek – vícevrstvé sklo účinně zabraňuje pronikání tepla do místnosti a navíc je bezpečnější, protože je chladnější. Velmi praktickým pomocníkem jsou výsuvy na pečící plech, s jejichž pomocí snadno zkontrolujete pečínku, aniž byste museli manipulovat s těžkým nádobím.

Údržbu usnadní speciální čistící funkce v troubách, setkat se můžete s různými názvy podle výrobců. V zásadě se však jedná o čištění formu zvýšení teploty a vypálení veškerých nečistot – vnitřní stranu pak stačí pouze setřít. Nezbytnými pomocníky jsou například digitální časomíra anebo možnost naprogramovat si pečení společně s grilováním, aniž byste museli do celého procesu výrazněji zasahovat.

Tip: Na co se zaměřit při koupi sporáku:

  • Zásadním rozhodnutím je zda plyn, elektřinu nebo kombinaci
  • U elektřiny vybírejte mezi sklokeramikou a indukcí – mají vyšší účinnost při nižší spotřebě
  • Plyn je energií profesionálních kuchařů, budete-li vařit častěji, určitě se vyplatí a je pohodlnější
  • Troubu volte v ideálním případě elektrickou, má širší možnosti nastavení a je lépe regulovatelná
  • Doplňkové funkce vám usnadní čištění trouby, případně vaření jako takové

Pokračujte výběrem vhodné kategorie:

 


Kam dál?

www.obchody24.cz, infolinka 800 200 999
 
 
800 200 999
 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Nákup na splátky Hello bank!Nákup na splátky HomeCreditVisaVisa ElectronMasterCardMaestroPayU

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.