Jak vybrat zahradní gril?

Zahradní gril přichází ke slovu začátkem jara a jeho využití obvykle končí s přicházejícím podzimem. O to více je třeba dbát na správný výběr, v letních měsících a tropických teplotách přece nechcete trávit na rozpálené terase zbytečně mnoho času přípravou grilovaných pokrmů.
 

Elektřina, plyn nebo uhlí?

Grilů je na trhu obrovské množství a jejich funkčnost je velmi podobná, ať už si vyberete elektrický, plynový či klasiku na dřevěné uhlí. Každý z nich však má určitá specifika, se kterými je třeba počítat.

Elektrické grily jsou univerzálním řešením, plánujete-li grilovat nejen na otevřené terase, ale rádi si dopřejete zdravé pokrmy bez množství tuku také v zimním období, kdy se griluje v uzavřených místnostech či v zimních zahradách. Zásadní výhodou elektrického grilu je snadná manipulace a také rychlost rozpálení grilovací desky či roštu. Některé modely umožňují i použití lávových kamenů. U tohoto typu grilu je vhodné zkontrolovat snadnost přístupu k topné spirále, kterou je třeba pravidelně čistit.

Plynové grily jsou vhodné mimo jiné i pro cestování, seženete totiž modely i s jedním hořákem, kterému stačí malá plynová bomba. Větší rodinné grily disponují zpravidla třemi a více hořáky pro přípravu pokrmů na větší ploše a pro její rychlejší rozžhavení. Pokročilé modely jsou osazeny odolnou litinovou plochou pro grilování. Plynové grily jsou nepřekonatelné velmi dobrou regulací tepla přesně podle potřeby připravovaného pokrmu.

Nejrozšířenějším typem jsou grily na dřevěné uhlí, a to hlavně díky relativně nízké pořizovací ceně a snadné manipulaci. Nevýhodou může být zdlouhavější příprava pokrmů, neboť pro dosažení správné teploty je třeba vyčkat rozžhavení uhlíků na správnou teplotu. Na druhou stranu mají pokrmy připravené nad žhnoucími uhlíky svoji charakteristickou chuť a vůni, které jinak nedosáhnete. Z konstrukce takového grilu je jasné, že jej budete používat pouze v otevřených prostorách. Zajímavou alternativou jsou grily typu 3 v 1 – vedle klasického grilování je totiž můžete využít jako ohniště, případně jako malou udírnu.

TIP: Pro grilování výhradně ve venkovním prostředí volte klasiku na dřevěné uhlí – příprava je sice delší, ale chuti a vůni se nic nevyrovná. Jestliže rádi grilujete na cestách anebo aspirujete na šéfa kuchyně, sáhněte po plynovém grilu. Elektrická varianta je vhodná i do uzavřených prostor, když počasí grilování nepřeje.
 

Na velikosti záleží

Velikost grilovací plochy přímo předurčuje použití grilu pro menší či větší rodinu. Malé grily mají plochu o průměru přibližně 30 cm a jsou vhodné maximálně pro tři osoby. Při vaření pro větší počet lidí sáhněte po grilovací ploše o průměru alespoň 60 cm.

Samotná grilovací plocha může mít také různé provedení – nejjednodušší variantou je prostý železný rošt, na kterém ugrilujete prakticky všechno, avšak ne vždy jsou žádoucí relativně velké rozestupy v roštu. Univerzální je grilovací plocha z litiny, která si drží dlouho teplo a je prakticky nezničitelná, podobně jsou na tom kamenné desky – ty však mohou být náchylnější k poškození.

Setkat se můžete se specifickým roštem, který má vyměnitelnou středovou část – vyjímatelnou kovovou mřížku můžete nahradit kamennou nebo litinovou deskou, případně také držákem na pánev nebo kamenem na pečení pizzy.

Praktickým doplňkem je také menší rošt, který můžete umístit nad hlavní grilovací plochu – na jednom grilu tak bez problémů připravíte více pokrmů, které potřebují různou teplotu grilování – zvýšené rošty jsou vhodné například pro úpravu zeleniny anebo sýrů.

Především u větších grilů jsou nepostradatelným pomocníkem odkládací plochy kolem grilovacího roštu či desky. Na těchto odkládacích prostorech můžete mít připraveny veškeré ingredience ke grilování a také pohodlně odložené grilovací náčiní – vše má své místo a vždy je po ruce.

TIP: Velikost grilovací plochy je důležitá, pokud plánujete přípravu pokrmů pro více osob, malý gril s průměrem plochy cca 30 cm vystačí pro 2–3 osoby, početnější společnost obsloužíte ideálně s větším grilem, který nabídne i dostatečně dimenzované odkládací prostory.
 

Praktičtí pomocníci

Užitečným doplňkem prakticky všech typů grilů je poklop – u plynových a elektrických grilů bývá většinou součástí konstrukce. Gril na dřevěné uhlí však najdete i ve variantě bez poklopu – rozhodně doporučujeme koupi modelu s poklopem, ten urychlí přípravu jídla a lépe se kontroluje teplota uvnitř.

Správná teplota je velmi důležitá, a proto bývá ve víku grilu zabudovaný teploměr, vzhledem k velkému prostoru pro grilování není udávaná teplota zcela přesná, nicméně pro orientaci je dostačující. Alternativou jsou teploměry ve formě jehly, kterou zapíchnete do připravovaného pokrmu a zjistíte jeho teplotu zcela přesně.

Velmi široká je nabídka příslušenství ke grilu – od nástrojů ke grilování až po zásobníky na uhlí nebo vodu určenou k uhašení uhlíků. Tyto doplňky jsou příjemným bonusem ke koupi, rozhodně byste na nich však neměli svůj výběr stavět.

Na co se zaměřit při výběru zahradního grilu:

  • Typ grilu vybírejte vždy podle jeho plánovaného použití – klasikou je gril na dřevěné uhlí, který však musíte „ovládnout“. Elektrický gril oceníte při celoroční přípravě pokrmů a grilování v místnosti, plynová varianta nabídne dobrou regulaci teploty a podobné vlastnosti jako profesionální grily.
  • Důležitým parametrem při výběru grilu je velikost grilovací plochy – rozhodně ji nepodceňujte, zajímavým doplňkem může být přídavný rošt pro grilování ve více úrovních.
  • Doplňkové příslušenství by nemělo hrát při rozhodování významnou roli, zaměřte se raději na poklop grilu, který by měl mít v ideálním případě zabudovaný teploměr.

Pokračujte výběrem vhodné kategorie:

 


Kam dál?

www.obchody24.cz, infolinka 800 200 999
 
 
800 200 999
 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Nákup na splátky Hello bank!Nákup na splátky HomeCreditVisaVisa ElectronMasterCardMaestroPayU